19 Ocak 2009 Pazartesi

2010 öss ikili sınav dönemi

Öğrencilerin üniversite kaderini belirleyen ÖSS’de eski ikili sisteme dönüş gündeme geldi. Öğrencilerin üniversite kaderini belirleyen ÖSS’de eski ikili sisteme dönüş gündeme geldi. YÖK’ün üzerinde çalıştığı sistemde eskiye oranla ayrı günlerde zorlu sınav öngürülüyor.

YÖK’ÜN merakla beklenen yeni üniversiteye giriş sistemi çalışmasının çatısı oluşturuldu. Genel Kurul’un önceki gün yapılan toplantısında 2010 yılı için ÖSS’de iki aşamalı sınav sistemi gündeme geldi. Yusuf Ziya Özcan’ın da katıldığı YÖK Genel Kurulu’nda hazırlanan rapor ele alındı. Buna göre ilk aşamada elemenin, ikinci aşamada ise yerleştirmenin yapılacağı bir sistem üzerinde duruluyor.

İLK AŞAMA GENEL KÜLTÜR

İLK aşamada öğrencilere lise bilgilerini ölçen temel matematik ve Türkçe gibi genel kültür soruları sorulacak. ÖSS’de barajı aşanlar ikinci sınava girmeye hak kazanacak. 1999 yılına kadar uygulanan eski ikili sistemde olduğu gibi Açıköğretim ve iki yıllık meslek yüksekokulu yerleştirmeleri ilk aşama sınava göre yapılacak.

HEYECAN TEK GÜNLÜK DEĞİL

İKİNCİ basamak sınavı ise daha çok tıp, hukuk ve mühendislik gibi 4 yıllık fakülteye girmek isteyenleri kapsayacak. Öğrencilerin ilk sınavda aldıkları puan da etkili olacak. Yerleştirme amaçlı yapılacak yeni sisteme ilişkin yenilikler bu noktada hayata geçirilecek. Sınav tek güne sığdırılmayacak. Öğrenciler matematik, fen, sosyal bilgiler gibi alan testlerine, ayrı ayrı günlerde girecek. Ama soru sayıları artırılacak. Öngörülen değişikliklerin 29 Ocak’ta yapılacak YÖK Genel Kurulu’nda karara bağlanması bekleniyor.

Katsayılar yükseliyor

2009 ÖSS’de alan dışı tercih için kullanılan katsayının yükseltilmesi gündemde. Mevcut uygulamada alan dışı tercihte bulunanların puanı 0.3 katsayısı ile çarpılıyor. YÖK, bu rakamı 0.5 veya 0.6’ya yükseltmeyi hedefliyor. Böylece meslek liseleri ile imam hatiplerin katsayı sorununun da çözülebileceği belirtiliyor. Meslek lisesi mezunlarının tanınan iki yıllık ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkının da kaldırılması gündemde.
Star

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder